Before&after: cum arată un apartament din anii ’40 renovat pentru prima dată în 2019

Before&after: cum arată un apartament din anii ’40 renovat pentru prima dată în 2019

De la întuneric, igrasie, pereți scorojiți și mobilier putrezit, la camere luminoase, aerisite și mobilă modernă, așa sună povestea primei renovări a unui apartament cu două camere din 1940. Da, ai citit bine, prima renovare.

Într-un bloc construit în anii ’40, de lângă Parcul Cișmigiu din București, se află un apartament cu două camere care n-a fost renovat timp de aproximativ 80 de ani. În 2019, o tânără l-a cumpărat și s-a hotărât să îl scoată la lumină. Apartamentul are 60 de metri pătrați (terasa inclusă) și e semidecomandat, camerele sunt mari și spațiile de depozitare generoase, dar baia și bucătăria sunt mici. Toate astea au făcut ca procesul de renovare și amenajare să nu fie unul ușor, dar arhitecta Cristiana Zgripcea a scos un rezultat minunat.

Vedere dinspre bucătărie spre hol, înainte și după. Noua ușă este din sticlă și lasă lumina să treacă.Baia cândva plină de igrasie e acum de nerecunoscut.

„Am preluat acest apartament în stadiul în care nu mai fusese renovat niciodată de la darea în folosință. A fost o provocare pe cât de interesantă, pe atât de dificilă pentru constructori, dar transformările ce apăreau zi de zi ne dădeau putere (lor) și satisfacție (mie) pentru a duce spre un final fericit această poveste de locuință”, povestește Cristina.

În toată amenajarea, Cristiana a folosit o gamă cromatică bazată pe alb, argintiu și accente negre, pentru a crea o senzație de spațialitate. „Bucătăria este pură, minimalistă, funcțională. Am folosit cele mai bune materiale”, descrie arhitecta.

Și în baie, finisajele deschise fac spațiul prietenos și confortabil. Aici a montat faianță Menorca de la Porcelanosa în nuanțe de alb și gri deschis și a folosit spațiul la maximum: a montat nișe de depozitare în zonele în care geometria i-a permis.

Alegerile care fac baia să pară mai mare sunt: nuanțele deschise, oglinda până în tavan, mobilierul și vasul de toaletă suspendate, mai multe surse de lumină (deasupra oglinzii, în tavan, în nișă), faianța cu dungi orizontale.

Livingul și dormitorul sunt spațiile colorate din apartament, în tonuri marine și combinații calde de argintiu, alb, turcoaz. Pardoseala e laminată, aceeași nuanță în toată locuința.

Livingul include și zona de dining, marcată de un corp de iluminat suspendat deasupra mesei. Peretele e vopsit într-un bleu pal și include două rafturi suspendate.

„Nu există un element anume care a coordonat conceptul pentru apartament, ci imaginea formată în mintea mea în urma vizionării spațiului și întâlnirii cu personalitatea proprietarei. Întotdeauna mă simt inspirată de beneficiarii mei, de contactul uman cu ei, de personalitatea lor”, explică arhitecta.

Dormitorul include un pat tapițat, corpuri de depozitare, un dressing și o zonă de birou ce poate fi folosită și ca masă de toaletă.

Accentele metalice aurii regăsite în modelul tapetului, corpurile de iluminat și micul mobilier dau o notă prețioasă zonei de dormit.

Terasa e îngustă, dar suficientă pentru două fotolii confortabile și câteva plante care să facă ambientul mai plăcut. Cum apartamentul e situat chiar lângă una din intrările în Parcul Cișmigiu, beneficiază de liniște și aer curat.

Tips&tricks de amenajare de la Cristiana Zgripcea

Ce faci dacă nu ai loc pentru frigider în bucătărie:

Pentru spații mici și înghesuite, unde credeți că veți ajunge să amplasați frigiderul pe hol, apelați la un arhitect, că îi face loc în bucătărie.

Ce plante să folosești dacă nu vrei să le îngrijești:

Nu știți ce plante să folosiți și nici nu sunteți un mare specialist în a le întreține? Iarba de pampas este răspunsul, noi am achiziționat-o de la enroseo .


Leave a comment